Na een intensief participatietraject met de dorpsbewoners van Gompel starten begin februari de werken aan 'de Groene Wij' tussen de kerk en de basisschool in het gehucht.

In het kader van 'Veerkrachtige Dorpen' verfijnden de schoolkinderen, Chiro, het dorpsteam, de parochie en de buurtbewoners onder begeleiding van het Regionaal Landschap Kleine en Grote Nete het ontwerp voor een metamorfose van het park.

Dankzij middelen van Europa, Vlaanderen en de Provincie Antwerpen in het kader Leader en het Europees Fonds voor Plattelandsontwikkeling worden de werken nu aangevat.

Op zaterdag 5 februari organiseert het dorpsteam een publieke plantdag. Alle helpende handen van buurtbewoners zijn die dag welkom. De schoolkinderen gaan een dagje eerder aan de slag.

'de Groene Wij' is de nieuwe naam die het dorpsteam bedacht voor de ruimte tussen de parochiezaal, kerk en de basisschool. Anderhalf jaar lang werden alle bewoners op verschillende momenten betrokken bij een ontwerpproces om meerwaarde te verkrijgen voor de school, parochie(centrum), de buitenschoolse kinderopvang, de Chiro en alle buurtbewoners.

Ze werden hierbij begeleid door de Provincie Antwerpen, Rurant en het Regionaal Landschap Kleine en Grote Nete.

Plant- en klusdag

Op vrijdag 4 en zaterdag 5 februari gaan respectievelijk de schoolkinderen en buurtbewoners aan de slag voor de heraanplanting. Ze zullen de eerste nieuwe bomen en struiken planten.

Op 5 februari gaan de buurtbewoners ook oude omheiningen verwijderen en mee bouwen aan de buitenklas en het platform voor optredens. In de daarop volgende weken zal de aannemer het overige plantgoed en bomen zetten. Nadien worden de paden aangelegd en de toestellen en zitbanken geplaatst.

Bomen vervangen

Schepen voor groen Frederik Loy: "De meeste mensen van Gompel zijn goed op de hoogte van het ontwerp. Toch willen we ook even waarschuwen. De eerste weken sneuvelen in totaal 18 bomen en met de machines die aanrukken kan het wel eens lijken alsof we net het omgekeerde doen.

Het goede nieuws is dat we met 1.760 nieuwe bomen en struiken bijna het 100-voud terug planten. De bomen die sneuvelen zijn zieke, onveilige of uitheemse bomen die plaats ruimen voor klimaatrobuuste inheemse alternatieven die meer bijdragen aan de biodiversiteit en de landschappelijke meerwaarde van het park."

Ruimte voor spelen en ontmoeten

Spelen en ontmoeten staan centraal in het ontwerpplan met onder meer een:

· Platform voor optredens

· Buitenklas

· Grote keien als speel- en zitelement

· Speelheuvel met glijbaan en natuurlijke speelelementen

· Speelbosje en klimbomen

· Fruitbomen en snoephaagjes

· Ruimte voor zit- en picknickbanken

Bijdrage aan biodiversiteit, ontharding en klimaat

Duurzaamheid staat centraal in het ontwerp met o.m.:

· 1.760 nieuwe bomen en struiken

· Eetbaar groen in de vorm van noten, fruitbomen en klein fruit

· Bloemenweide

· Insectenhotel

· Nestkasten

· Takkenrillen

· Bloemenrijk gazon

· Hagen en houtkanten

· Afkoppeling van de riool en lokale infiltratie van het regenwater van de school

· Ontharding van een deel van de bestaande verhardingen

De heraanleg wordt mede mogelijk gemaakt met steun van Leader Provincie Antwerpen en het Europees landbouwfonds voor plattelandsontwikkeling.'